Opgebaard staat netjes

Afbeeldingsresultaat voor stefano maderno cecilia

Ooit vond een leerling in de hoek van het lokaal een dood meesje. Hoe het diertje daar terecht was gekomen weet ik niet. Na een middag in de vriezer van de concierge bracht ik het naar een oud-collega die zich had gespecialiseerd in het opzetten van dode dieren. Hoe ik de mees wilde, vroeg hij. ‘Gewoon, zoals hij nu is’, was mijn antwoord. Dood dus. Een gek antwoord bleek, de meeste mensen prefereren een dode mees op een takje, alsof het nog leeft. Mijn mees ligt er nu nog net zo dood bij als toen die leerling hem vond. Zonder kraaltjes in z’n ogen en andere kunstgrepen. Vind ik wel zo mooi.

Het beeld hierboven zag ik vanmiddag voor het eerst. In een boek. Het schijnt wereldberoemd te zijn. Volgens mijn bron heeft de beste man die dit beeld van de heilige Cecilia maakte hierna niets noemenswaardigs meer gepresteerd maar wat mij betreft mag je met pensioen als je dit gemaakt hebt. Zo prachtig en ontroerend. Haar  knieën opgetrokken, haar hoofd op de koude grond en haar handen slap open liggend. Zo anders dan de gebruikelijke stijve harken met serene gelaatsuitdrukking (ongeacht de doodsoorzaak) en keurig delicaat gevouwen handjes met rozenkrans erin. Cecilia ligt zoals ze stierf. Cecilia is niet geensceneerd dood, maar naturel dood. In elkaar gedoken als een gewond dier.

Het verhaal gaat dat deze Cecilia één van de slachtoffers van de christenvervolgingen in Rome was. Ze werd eerst levend gekookt (overleefde dat gek genoeg) en vervolgens heeft een beul haar halsslagader doorgesneden waarna ze pas na drie dagen doodbloedde. Hmmm. Hoe dan ook, haar graf werd in 1599 op gezag van paus Huppeldepup geopend en naar verluidt is dit precies wat ze toen zagen, een jonge vrouw op haar zij liggend gehuld in bebloede kleren. Stefano Maderno, Cecilia’s maakster, zou zodoende zijn beeld hebben kunnen baseren op directe waarneming.

Erg waarschijnlijk is het niet. Maar als ik zover ben wil ik ook graag op mijn zij liggen. Met een dekentje over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *